Reklam Alanı

Tanzimat Dönemi Edebiyatındaki İlk Gazeteler Kısaca

Tanzimat dönemindeki ilk gazeteler sıralaması kronolojik olarak aşağıdaki gibidir. Yazımız aracılığıyla tanzimat dönemi gazeteleri hakkında kısaca bilgi edinebilirsiniz;

Tanzimat dönemindeki ilk gazeteler sıralaması kronolojik olarak aşağıdaki gibidir. Yazımız aracılığıyla tanzimat dönemi gazeteleri hakkında kısaca bilgi edinebilirsiniz.

Tanzimat Dönemindeki İlk Gazeteler

➤ Tanzimat dönemindeki ilk resmi gazete olan Takvim-i Vekayi 1831 yılında çıkarılmıştır.

➤ İkinci gazete ise 1840 yılında çıkarılan yarı resmi yarı özel gazete olan Ceride-i Havadisgazetesidir. İngiliz Churchill tarafından çıkarılmıştır.

➤ Tanzimat döneminde çıkarılan ilk özel Türk gazetesi 1860 yılında Agah Efendi ve Şinasi işbirliğiyle Tercüman-ı Ahval ismiyle çıkarılmıştır.

➤ Türk edebiyatındaki ikinci özel gazete olan Tasvir-i Efkar gazetesi 1862 yılında Şinasi tarafından çıkarılmıştır. Ayrıca bu gazetenin başyazarı Namık Kemal olmuştur.

➤ Bir sonraki gazete 1866 yılında Ali Suavi tarafından Muhbir gazetesi ismiyle çıkarılmıştır.

➤ Ahmet Mithat Efendi 1870 senesinde İbret isimli gazete çıkarmıştır.

➤ Ziya Paşa ve Namık Kemal birlikte çalışarak 1868 yılında Londra'da Hürriyet gazetesini yayınlamışlardır. Sonra Ziya Paşa Cenevre kentinde yayına tek başına devam etmiştir.

➤ Ahmet Mithat Efendi 1878 yılında Tercüman-ı Hakikat gazetesini yayınlamıştır.

➤ Basiretçi Ali Efendi tarafından çıkarılan Basiret gazetesi günlük çıkarılan ve siyasi bir gazete olması yönünden çok önemlidir.

➤ Abdullah Kamil Beyefendi İttihad isimli bir gazete yayınlamıştır.

Tanzimat dönemi gazeteleri kısaca isimli yazımıza eklemek istediğiniz kısımları yorumlar kısmından bize yazabilirsiniz.

Hiç yorum yok