Reklam Alanı

Gökkuşağı Nedir? Kısaca Nasıl Oluşur?

Gökkuşağı Nedir? Nasıl Oluşur? Özellikleri ve Çeşitleri Nelerdir?

Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Gökkuşağı sisli veya yağmurlu havalarda güneş ışınlarının yağmur damlaları arasında kırılmasıyla oluşmaktadır. Yani güneşten gelen ışık ışınları atmosfere girerken su damlacıklarının arasında kırılmaya uğrar ve kırılma açısına göre değişik renkler alır.
Gökkuşağının oluşumu için 2 şart bulunmaktadır. İlk şarta göre yağmur damlalarının bir arada bütün olarak bulunması gerekmektedir. İkinci şarta göre de güneş ışınlarının bu yağmur damlalarının içinde yansıyıp kalması veya kırılıp diğer ortama geçmesi gereklidir. Bu 2 şart yerine gelirse gökyüzünde gökkuşağı oluşmaktadır.

Güneş ışınlarının yağmur damlaları arasında kırılmaya uğraması sonucunda kırılma açısına bağlı olarak 7 farklı renk oluşmaktadır. Bu renkler en içten başlayarak mor, lacivert, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızıdır. Bazı durumlarda gökkuşağının renk dizilimi tam tersi şekilde olmaktadır. Bunun nedeni de gökkuşağının güneşe göre ters düşmesidir.

Güneş ışınları su damlalarının içerisinde farklı açılarda kırılmaktadır. Bu nedenle beyaz olan güneş ışınları 7 farklı renge ayrılır. Güneş ışınlarının en büyük açıyla geldiği yer kırmızı, en küçük açıyla geldiği yerde de mor renk oluşmaktadır. Bu nedenle de gökkuşağında bulunan en içteki renk mor, en dıştaki renk de kırmızıdır.

Hiç yorum yok