Reklam Alanı

Çay lekesi nasıl çıkar ?

Giysideki çay lekesi nasıl çıkar ? Mobilyadan çay lekesi nasıl çıkar ? Halıdaki çay lekesini çıkarmak.
Çay lekesi kurudukça çıkması daha zor olan bir leke türü olduğundan, kısa sürede müdahele gerektiren bir leke türüdür.

Çay lekesini çıkarma teknikleri uygularken, çay lekesinin hangi zemin üzerinde olduğuda büyük önem taşır. Sizlere bir kaç farklı zemin üzerinden çay lekesini nasıl çıkaracağınıza dair teknikler anlatmak istiyoruz.

Giysideki çay lekesi nasıl çıkar ?

Çay lekesi inatçı bir lekedir, ovarak lekeyi daha da fazla yayma yanlışına düşmemek gerekir.

Giysi üzerinden çay lekesini çıkarmak uygulama ;

Lekeye müdahale etmeden önce, çay lekesi olan giysiyi ters çevirin ve lekeyi soğuk suyla yıkayın.

Sonra ağartıcı ve alkali içermeyen toz çamaşır deterjanını soğuk suyla karıştırarak çay lekesi olan bölgenin üzerine uygulayın ve yaklaşık yedi-sekiz dakika veya eğer çay lekesi olması üstünden uzun süre geçmişse yarım saat kadar bu şekilde bırakın.

Çay lekesi çıkarılmasında sıradaki aşamaya geçmeden önce uygulanan deterjanı tamamen duruladığınızdan emin olmanız ve kumaşı yaklaşık yirmi dakika kadar ılık suda bekletmeniz gerekir.

Sonrasında, giysiyi bakım talimatına göre yıkayın; kurutmak için kurutma makinesini kullanmayın.

Ürün kuruduğunda çay lekesi tamamen çıkmadıysa giysi için profesyonel müdahale faydalı olabilir.

Mobilyadan çay lekesi nasıl çıkar ?

Masa, sehpa ve tezgah üstünde çay bardağından kalan yuvarlak izlerle sıkça karşılaşılır. Çay lekesi nemli bir bezle hemen çıkarılmazsa; çay lekesinin çıkarılması için fazladan çabalamanız gerekebilir.

Mobilyadan çay lekesi çıkarmak için uygulama ;

Mobilya gibi sert yüzeylerdeki çay lekesi için lekelenen bölgeye ağartıcı olmayan sıvı deterjan uygulayın.

Eğer leke çıkmazsa, lekeye karbonat uygulayın veya sirkeyle ovmaya çalışın, yüksek oranda leke çıkacaktır.

Halıdaki çay lekesini çıkarmak

Birden çok elyaf çeşidi ve özel boya kullanılmış halı ve kilimler çok dikkatli müdahale gerektirirler. Unutulmaması gereken bir husus ise, işlemler sırasında kesinlikle halı bakım talimatlarında ki uyarılara uygun hareket etmenizdir.

Halı için çay lekesini çıkarmak uygulama :

Herhangi bir çay dökülmesi durumunda yapılması gereken ilk iş sıvının fazlasını kağıt havlu veya emici bir bez kullanarak mümkün olduğunca emdirmektir; böylece lekenin daha derine işlemesi engellenecektir. Özellikle çay lekesi sözkonusu olduğunda hızlı hareket etmeniz gerekir.

Çay lekesi için yapılacak ilk müdahale sırasında lekeyi kuvvet uygulayarak silmeyin veya ovmayın, bu uğraşı kumaşın dokusunda kalıcı zarara veya değişikliğe neden olabilir.

Ayrıca lekenin halı veya koltuğun derinine işlemesine neden olduğunuzda, çay lekesi kaybolmuş gibi görünse bile halı renginize göre bir süre sonra lekenin tekrar ortaya çıkması mümkündür.

Çayın fazlasını emdirdikten sonra, ağartıcı içermeyen toz deterjanı ve ılık suyla bir karışım hazırlanmalıdır.

Bu karışımı, bir bez veya kâğıt havluya emdirdikten sonra bez veya kağıt havluyu halı veya koltuktaki çay lekesi üzerinde basınçla tamponlayın (ovalamadan bastırarak) ve çay lekesinin bez tarafından emilmesini sağlayın.

Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı durulayın ve kalan nemi kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlayarak alın.

Ayrıca çay lekesine işlem uygularken, çayın yoğunluğunun daha az olan bölgeden, daha fazla yoğun olan bölgeye doğru silinmelidir.

Yukarıda ki uygulamalardan sonra, çay lekesi hala çıkmadı ise ;

Eğer bu işlem sonucunda çay lekesi halıdan çıkmazsa, su bardağına yaklaşık beşte iki oranında sirke koyun ve bardaktaki boş kalan kısmı suyla doldurun.

Sıvıyı, emdirmiş olduğunuz temiz ve beyaz bir kağıt havlu veya bez parçasıyla tamponlayarak halı veya koltuktaki çay lekesine uygulayın.

Daha sonra mümkün olan en az temiz ve ılık su ile halıyı durulayın ve kalan nemi kuru ve temiz bir beyaz bezle tamponlayarak alın.

Kuruduktan sonra çay lekesi, halıdan hala çıkmadı ise profesyonel bir yıkama firmasına başvurmanız gerekir.

Hiç yorum yok